Notícies

Celebració dels 10 anys de funcionament del centre

BanderolaP
         
 

“MUSICOTERÀPIA”

El passat 4 de juliol vam fer la última de les sessions programades amb motiu del desè aniversari d’obertura del centre, una sessió de musicoteràpia adreçada  als cuidadors de les persones afectades de demències.Music1

La intenció de la sessió era, per una banda donar a conèixer  què és la musicoteràpia i per l’altra , quins beneficis ens pot aportar com a persones que cuidem a d’altres i que sovint ens trobem atrapats en la rutina, fent sempre el mateix, parlant sempre de malaltia…

La sessió ens la va fer l’ Alina Ballosada, musicoterapeuta que treballa amb diferents col·lectius. El fet de proposar-ho per a cuidadors i no pels propis malalts, va ser molt interessant donat que fa que la persona cuidadora es pugui allunyar per una estona de la seva quotidianitat i pugui dedicar-se un espai per a ella, que pugui relaxar-se , que no es parli de malaltia, si no que la persona pugui treballar per les seves pròpies emocions i necessitats.

La primera part, per tan va ser teòrica, per introduir-nos a la musicoteràpia i la segona va ser pràctica, per experimentar com es poden treballar les pròpies emocions, mitjançant la música, encara que no es tinguin coneixements musicals.

La vintena de persones que van assistir a la sessió van quedar molt gratament sorpreses dels beneficis que ens pot aportar la musicoteràpia i van quedar ganes de repetir l’experiència i, potser de muntar un grup de cuidadors que se’n puguin beneficiar.

Aquí es van acabar les activitats programades durant un any, però seguim tenint ganes de fer activitats pensades pels cuidadors .

music2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
_________________________________________________________________________ 
 
Cinquena activitat per commemorar els 10 anys d’obertura del centre.
 El dia 14 de març, a les 9 del vespre, encara dins dels actes amb motiu del desè aniversari del centre,vam programar  la xerrada”Consells nutricionals per a la gent gran”, que va anar  càrrec de la Laura Sánchez Calle, llicenciada en ciència i tecnologia dels aliments i diplomada en nutrició humana i dietètica. La proposta va ser un encert perquè la quarantena de persones que s’hi van interessar, els va resultar de molta ajuda l’exposició clara i pràctica de com presentar i modificar els aliments per fer-los atractius quan comencen a haver-hi problemes de masticació, de deglució o simplement de inapetència, sovint vinculat al fet de fer-se gran. Ens va donar consells, ens va presentar productes que poder facilitar la nutrició, evitar l’ennuegament…la sessió es va acabar amb l’aclariment de dubtes que tenen els cuidadors a l’hora de donar el menjar a les persones que cuiden.Una vetllada atractiva i de la que vam poder extreure tècniques per facilitar la nutrició!!

Nutricio2 Nutricio

 

 

Quarta activitat per commemorar els 10 anys d’obertura del centre.fisio2

El passat divendres dia 22 de novembre, a les 9 del vespre una vintena llarga de persones  vam poder gaudir d’una xerrada molt pràctica a càrrec del fisioterapeuta Jordi Ricart. La xerrada va constar d’una part on explicava quina part del cos treballem al seure, al aixecar-nos d’una cadira, del llit, la manera de fer-ho sense forçar el cos. Després va explicar-nos d’una forma pràctica com hem de fer-ho per ajudar a les persones fisio1amb dificultats de moviment, de manera que nosaltres no en sortim perjudicats i alhora aprofitar la força que puguin fer ells. Després d’una hora llarga, tothom en va sortir satisfet, perquè havíem après petites accions que ens poden ser de gran ajuda en la feina del dia a dia amb persones amb poca o nul·la mobilitat

 

foto2

El passat dia 25 d’octubre, a les 9 del vespre vam transformar una sala del centre fins a convertir-la en un petit teatre, per a poder-hi representar l’obra “ la última noche”.

Aquesta obra és un monòleg extret del llibre “ Cinco horas con Mario” de Miguel Delibes

L’actuació va anar a càrrec del grup de teatre de Torelló SSS…TEATRE, el monòleg el va interpretar foto1l’actriu Montse Arqués.

A la representació hi van assistir 50 persones, que van gaudir d’una hora de teatre fet amb molta professionalitat. A la sortida, la satisfacció es reflectia a les cares de la gent. Comentaris rebuts :

“Que bé que ho has fet”, “Quin plaer”, “Se m’ha fet molt curta!!”, “ He passat una estona magnífica”, “m’ha servir per desconnectar una estona de la meva tasca de cuidadora”, “ m’agradaria que en féssiu més”, “si feu alguna altra cosa, tornaré”.

Tots aquests comentaris ens han servit per saber que vam fer ben fet de programar una activitat d’oci dintre dels actes del desè aniversari del centre. Va servir per donar a conèixer el teatre local,per oferir una proposta de desconnexió de la quotidianitat dels cuidadors de persones que els necessiten i per donar a conèixer el centre a un ventall més ampli de persones.

Això ens ha encoratjat a seguir obrint el centre a propostes diferents que serveixin als cuidadors de persones amb dependència, a trobar espais que els aportin coneixements diferents del dia a dia amb el malalt.

 

Xerrada de l’Associació de malalts d’Alzheimer, 26-07-2013

xerradaAlzheimerSeguint amb els actes commemoratius del desè aniversari del centre, el passat 26 de juliol , l’Associació de familiars de malalts d’Alzheimer d’Osona, de recent creació, van venir a presentar-se i a fer una xerrada per explicar-nos quins recursos existeixen per donar suport a aquests malalts i sobretot a les seves famílies. La xerrada va ser seguida per unes 30 persones i al final es va obrir un debat sobre les retallades a les ajudes existents, i sobre la incapacitació dels malalts, tema que tractaran des d’aquesta associació en  xerrades properes.

 

confe1El passat divendres, dia 14 de juny, vam iniciar els actes de celebració del 10è aniversari del centre crommia.
 A 2/4 de 9 del vespre es va iniciar la sessió amb la presentació de l’acte, seguidament,  en Jordi Johé, ens va recitar tres poemes de Miquel Martí i Pol que fan referència a la companyia, l’estima, la cura i la preservació de les habilitats personals. Aquests poemes es van elegir perquè  encaixaven totalment amb la filosofia del centre i amb la proposta de la xerrada.
Després d’aquest pessic poètic, el doctor Francesc Escabia, metge geriatre, que actualment treballa a l’hospital St. Jaume de Manlleu en la unitat de psicogeriatria, a més d’atendre la seva consulta privada al consultori Bayés, va iniciar la xerrada:
“ medicina preventiva en la gent gran. Evitar la discapacitat i la dependència. Aportació del metge geriatre”
En aquesta xerrada es ressaltava la importància de fer una acció preventiva davant del fet de fer-se gran, donat que cada vegada vivim més anys, hem de tenir cura de nosaltres, en tots els sentits, per estar el màxim de sans, el màxim de temps possible i poder actuar davant de les malalties del cos i de la ment, el més aviat possible, donat que és quan es poden trobar ajudes més efectives.
Després es va obrir un torn  on els assistents van fer les seves preguntes i aportacions.
La vetllada va ser seguida amb molt interès per unes 50  persones. Després de l’acte, qui va voler, va poder visitar les instal·lacions del centre.

 

 

Los comentarios están cerrados.